Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kikuju törzsfőnök és a számvitel

 

 

Könyvelősuli

 

A kikuju törzsfőnök és a számvitel

 

 

Ki is az a “kikuju törzsfőnök” és mi köze a számvitelhez?

 

Nos, kezdjük az elején, azaz a törzsfőnökkel.

 

A “Távol Afrikától” című amerikai film hősnője, Karen - őt Maryl Streep játszotta varázslatosan - Kenyában él, az első világháború idején, egy farmon.

 

Elhatározza, hogy a bennszülötteket, a kikujukat megtanítja írni-olvasni. Ezért alkalmaz egy misszionárius tanítót, és - a törzsfőnök beleegyezésével - iskolát nyit számukra.

 

Elképzelése szerint mindenki meg fog ismerkedni a betűk csodálatos világával.

 

Ekkor azonban Karen számára meglepő dolog történik. A kikuju törzsfőnök megjelenik az iskolánál - ami lényegében egy nagyobbacska kunyhó - , kezében egy baltával…. és belevág az egyik oszlopba…

 

Karen döbbenten áll és bár a törzsfőnök közben fűz némi magyarázatot a dologhoz “kikuju nyelven“, hősnőnk semmit nem ért a történtekből.

 

Tolmácsát, a törzs egy angolul többé-kevésbé beszélő tagját faggatja a baltavágás okáról.

 

A törzsfőnök azt mondja - magyarázza a tolmács - , hogy az a gyerek, aki magasabb, mint az oszlopon ejtett vágás szintje, az nem járhat iskolába.

 

Nem az - folytatja a tolmács -, ha a törzsben van, aki okosabb, mint a törzsfőnök. Mire ezek a gyerekek - akik nem magasabbak, mint a jelzés - felnőnek, a főnök már biztosan nem él. Így nem lehet baj abból, ha többet tudnak nála…

 

Valószínű, hogy találkoztál már ilyesfajta “törzsfőnökökkel” a munkád során, sőt, talán kollégákkal is…

 

Pontosan ideillik az alábbi eset.

Néhány évvel ezelőtt konzulensként működtem közre egy számviteli témájú egyetemi szakdolgozat elkészítésében.

 

Az érintett hallgató - egy nagyon kedves, szerény, és nagyon okos lány -, egy mezőgazdasági profilú társaságnál töltötte a szakmai gyakorlatát, ahol nagyon megvoltak elégedve a munkájával.

 

Megegyezett velük, hogy öt évre visszamenőleges mérlegadataikat felhasználva írja meg szakdolgozatát, természetesen ügyelve arra, hogy “szakmai titok”, jövőbeni üzleti terveikre vonatkozó információ nem szivároghat ki (olyannyira, hogy ezek egyébként nem is képezték a dolgozat tárgyát).

 

Amikor elérkezett az ideje, a hallgató kérte a társaság öt évnyi beszámolójának másolatát.

 

A társaság könyvelője - ő a társaság alkalmazottja volt, és kora szerint bőven lehetett volna a szóban forgó leányzó édesanyja is - ezt megtagadta, mondván - szó szerint ezt mondta! -, szó sem lehet róla, az ő munkájával ne szerezzen senki diplomát!

 

A szakdolgozat határidejéhez mérten értékes napok hada (közel két hét!) telt el, mire a cég egyik tulajdonosa végre megkaparintott egy-egy példányt a mérlegekből és átadta azt a lánynak.

 

ebből remek dolgozatot írt, és jelesre védte.)

 

Ismerős a helyzet?

 

Kezdő - esetleg gyed, gyes után újrakezdo - könyvelőként találkoztál már efféle szakmai irigységgel, szűklátókörűséggel?

 

Szaktudásod “iskolaszagú” és gyakorlati kérdésekben vagy bizonytalan?

 

Helyzeted olyan, mint a kezdő orvosé, aki megtanulhatta - és jelesre vizsgázhatott is belőle - az epehólyag-gyulladás tüneteit, de nem biztos, hogy felismeri a kórt, ha ott áll előtte a hús-vér beteg?

 

Nos, akkor a Könyvelősuli segít, hogy “élesben” is megálld a helyed!

Miről is van szó, mi az a Könyvelősuli?

 

A Könyvelősuli nem könyvelni tanít meg - erre is van megoldásom, amit megtalálsz a honlapomon1, de ez most nem az az eset -, hanem abban nyújt segítséget, hogy az iskolában (főiskolán, egyetemen, mérlegképes könyvelői tanfolyamon) tanultakat használni is tudd. Nem mindegy például, hogy milyen bizonylatok, mellékeltek, analitikák szükségesek ahhoz, hogy adott gazdasági eseményt szabályosan könyvelj, nem elég a szabályos kontírozás.

Tudod - például -, hogy az eszközök selejtezéséhez jegyzőkönyv kapcsolódik, azt is megtanultad, hogy mit kell ennek elméletileg tartalmaznia. Például az eljárás során felhasznált dokumentáció felsorolását is, de fogalmad sincs mik ezek. Mit is jelent az, hogy a selejtezést, mint gazdasági eseményt a jegyzőkönyvnek hitelt érdemloen kell alátámasztania? Valójában életedben nem láttál még ilyen jegyzőkönyvet? És ez még csak a jéghegy csúcsa…

 

Ha kezdő vagy, esetleg néhány évnyi megszakítás - például három-négy évig babáztál - miatt tudásod kicsit megkopott, elbizonytalanodtál, akkor a Könyvelősuliban a helyed!

 

Mit tanulhatsz a Könyvelősuliban?

 

  1. Mérlegtételenként sorra vesszük a kapcsolódó gazdasági eseményeket, a könyvelést alátámasztó dokumentumok körét, a gyakran elkövetett hibákat.

 

  1. Foglalkozunk az átalakulások, a végelszámolás, a felszámolás könyvvitelével (ehhez például nem csak a számviteli törvényt, de a 72/2006.(IV.3.) Korm.rendeletet is ismerned kell), a csődeljárással.

 

  1. Szó lesz az előtárasságok könyvvitelével, és az EVA-alanyisághoz kapcsolódó tudnivalókról is, és az egyéni cégekről is.

 

  1. A konszolidált beszámolókról sem hallgatunk.

 

  1. Belekóstolunk az adótervezésbe is.

 

  1. Egy csöppet elemezzük a mérleget, eredmény-kimutatást is. Milyen a kiegészítő melléklet és mit tudhatunk meg belőle - például, ha abban kell tanácsot adnunk, érdemes-e cégünknek üzleti kapcsolatba lépnie egy korábban ismeretlen vállalkozással.

 

  1. Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr? Ellenőrzés, önellenorzés, vagyonosodási vizsgálatok.

 

 

A Könyvelősulira folyamatosan jelentkezhetsz, a tanfolyam  hét héten át tart. Hetente két leckét kapsz, esettanulmányokkal fűszerezve, pdf formátumban. Ha ezeket összegyűjtve lemented, kinyomtatod, egy jól használható könyvecskét kapsz. Házi feladatot nem adok, de a tanfolyam ideje alatt tehetsz fel e-mailben a témába vágó kérdéseket, amire a választ a következő leckével kapod meg - és okulásul a többiek is, persze az adatvédelmi törvényt is figyelembe véve.

Mennyibe kerül?

 

 

A tanfolyam ára 

 25 000,- forint.

 Az e-mailt, amellyel jelentkezel, az info@sinkatax.hu címre küld, tárgyként mindenképpen írd be “Könyvelősuli”. Add meg azt a címet és nevet is, amelyre a számla kiállítását kéred

A tanfolyam fentiek szerinti díját utald át vagy fizesd be az alábbi számlaszámra:

10103881-31842300-00000009 Budapest bank Rt.

 

A közlemény rovatban add meg a neved és a “Könyvelősuli” megjegyzést is tüntesd fel!

 

Az átutalást a jeelntkezésedtől számított 8 napon belül teljesítsd, különben nem érvényes a kedvezmény!

 

Fontos, hogy a tanfolyam ideje alatt feltett - számviteli, adózási - kérdéseidet ugyanarról az e-mail címről küld, mint amelyről jelentkeztél, (különben csak az erre megállapított, külön díjazás ellenében kaphatsz választ). A leckéket is erre a címre fogod kapni.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 www.sinkatax.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

Webáruház belépés

Regisztráció Jelszókérés


Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>