Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretnéd, hogy vállalkozásod még sikeresebb legyen?

 

Szeretnéd, hogy vállalkozásod még sikeresebb legyen?

Akkor ismerkedj meg a könyvelés alapjaival! Jelentkezz a könyvelősuliba!

 

Nos, ha erre azt feleled, hogy az egyéni vállalkozás könyvvitelét, a bevallások és egyéb adókötelezettségek teljesítését okosabb szakemberre bízni - a tevékenység jellegétől, a bizonylatok mennyiségétől, a könyvvitel összetettségétől függően túl sok a hibalehetőség - nem tévedsz.

De!

Egyrészt a saját könyvelés „házilagos” elvégzése lehetséges, ha a vállalkozás egészen kicsi és nem túl összetett. Például, ha kezdő fodrász vagy és egyedül dolgozol, akkor a felmerülő költségeid típusukban nem lépik túl azt a mértéket, amit biztonsággal be tudsz „azonosítani” - anyag, járulék, bérleti díj, stb.- , és meg tudsz birkózni a pénztárkönyvvel, naplófőkönyvvel. Ez különösen igaz, ha az átalányadózás lehetőségét választod. Persze időszakonként célszerű szakemberrel ellenőriztetned a könyvelés helyességét. Kezdő vállalkozóként azonban nem mindegy, hogy adsz-e ki pénzt olyasmire, amivel magad is elboldogulhatsz. Egy-egy időszaki ellenőrzés szakembernek fizetett költsége még mindig nem jelent akkora terhet, mint a havi díjak fizetése (a könyvelődnek egy minimális havi díjat akkor is fizetned kell, ha az adott hónapban csak két darab számlás volt).

A kezdő vállalkozónak pedig minden fillér számít!

 

Másrészt a könyvelés a vállalkozó, a vállalkozás tulajdonosának legbizalmasabb üzleti ügye. Ráadásul, a könyvelés helyességéért, az azon alapuló bevallásokért, a kötelezettségek teljesítéséért a vállalkozó a felelős - akkor is, ha van könyvelője. (Természetesen a könyvelők is felelőséggel tartoznak a tevékenységükért - ezt akár polgári peres eljárásban is számon kérheted -, de a hatósággal a vállalkozó találja szemben magát, az esetleges bírságot az ő folyószámláján terheli az APEH.) Szóval nem árt, ha magad is értesz a könyveléshez, hogy képes legyél kontrollálni a könyvelődet, „elemezni” tudd a. könyvelés adatait, ezekre alapozva döntéseket hozhass, tudd, mikor kell meghúzni a „vészféket”!Az sem hátrány, ha „egy nyelvet beszéltek”. Ha ő azt mondja, nettó árbevétel, adóalapba beszámító költség, stb., akkor jó, ha érted miről van szó.

 

Ha fentieket átgondolva úgy érzed, hogy nem ártana beleásnod magad az egyszeres könyvvitel rejtelmeibe, akkor az egyéni vállalkozóknak szóló könyvelősulimat Neked találták ki!

 

A könyvelősuli egyéni vállalkozóknak - a jelentkezők számától függően - 2010. október 15-től, illetve november 1-től indul, online módon, hírlevél formában.

 

A hírlevél kifejezetten a pénztárkönyvet, illetve a naplófőkönyvet oktatja. 

Hetente egy leckét - tananyag,feladatok- kapnak a tanulók. Egy egyéni vállalkozás indításától az éves könyveléséig, zárásig, új év nyitásáig és eredmény (bevallás) számításáig vesszük végig a gazdasági eseményeket, könyvelésüket, a szükséges nyilvántartásokat.

Mindez a történések sorrendjében történik, azaz nem elmélettel kezdődik, hanem az csöpögtetve, mindig a konkrét ügyhöz kapcsolódva jelenik meg. A dolog "interaktív" a hallgatók e-mailben tehetnek fel kérdéseket, amit a következő leckékben feldolgozunk, így ők is alakítják a tananyagot, és lényegében személyre szóló leckéket kapnak. 

 Természetesen, akit nem érdekel a pénztárkönyv, csak a naplófőkönyv (vagy fordítva), vagy speciális területen működik (pl. mezőgazdaság)  az ennek megfelelően kapja a leckéket.

 

Hasznos lehet egyéni vállalkozóknak, a vállalkozást még csak fontolgatóknak, a vállalkozókat támogató segítő családtagoknak, a könyvvezetést valamikor régen tanulóknak, akik szeretnék felfrissíteni a régi „élményeiket”.

 

Legfontosabbnak a tanultak gyakorlati életben való hasznosíthatóságát tartom, így azok az elmélet ismeretek – amelyek fontosak ugyan egy hivatásos könyvelő szempontjából, de számodra nem jelentenek kézzelfogható, praktikus tudást - nem kerülnek be a tananyagba. (Így például nagyvonalúan hallgatunk arról, hogy mi a különbség az egyszeres könyvvitel – pénztárkönyv, naplófőkönyv – és a kettős könyvvitel között. Az is titok marad - például -, hogy mit tekintünk közvetlen és közvetett költségnek.)

 

 

A harmincévesnél idősebbek talán még ismerik azt - a még a szocializmusban született - viccet, hogy két férfi beszélget:

  • Igaz, hogy a feleséged beiratkozott egy főzőtanfolyamra?

  • Igaz.

  • Na, és tud már főzni?

  • Még nem.

  • Miért, mióta jár a tanfolyamra?

  • Több, mint féléve.

  • ???

  • Még csak most tartanak Lenin életénél...

 

Nos, ígérem, hogy mi csak „főzni” tanulunk a tanfolyam ideje alatt!

 

Mivel nem vagyok pedagógus, munkakör betöltésére jogosító bizonyítványt nem adhatok erről, de a tanultak egyrészt megalapozhatják a későbbi szakirányú tanulmányokat, illetve képes lesz a résztvevő saját maga ellátni a vállalkozása könyvvitelét.

A suli kb. 12 leckéből (attól függően is, hogy a beérkező hallgatói kérdések bővítenek-e ezen) áll majd.

 

A tanfolyam ára 12 ezer, illetve 15 ezer forint lesz (attól függően, hogy csak pénztárkönyv, ill. csak naplófőkönyv vagy mindkettő) szerepel-e az érintett tananyagában.

 

Jelentkezni 2010. szeptember 27-től folyamatosan lehet. Küldj egy e-mailt az info@sinkatax.hu címre, tárgyként írd be „könyvelősuli egyéni vállalkozóknak”. Áruld el azt is, hogy milyen tevékenységet folytatsz - kereskedő, fodrász, stb.- , valamint azt is, hogy a pénztárkönyv, a naplófőkönyv esetleg mindkettő érdekel. Számlázási címedet se hallgasd el!

A további teendőkről az erre kapott válasz e-mailben értesítelek.

 
 

Webáruház belépés

Regisztráció Jelszókérés


Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>