Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A „csodálatos 7-es” adószám

Az önálló – elsősorban szellemi tevékenységet – folytatók körében az „adószámos magánszemély” státusz, a 7-essel kezdődő adószám alatti működés, komoly versenytársa az egyéni vállalkozásnak.

Annak ellenére így van ez, hogy a jogalkotó adósunk maradt ezzel kapcsolatban néhány nagyon fontos fogalom egyértelmű magyarázatával.  Ennek köszönhetően egyes – a törvény fogalmai szerint ugyancsak önálló - tevékenység esetében még az sem biztos, szüksége van-e egyáltalán az érintettnek adószámra. (Igen, előfordul, hogy nincs.)

Ráadásul a jövedelemadózás mellett még az „áfa alany vagyok-e vagy sem?” és a „kell nekem nyugdíjjárulékot fizetnem?” típusú kérdésekre is választ kell találnia a vállalkozó szellemű polgárnak.

Az már csak hab a tortán, hogy pont a költségvetés számára kiemelt fontosságú bevételt jelentő adók egyikét, az áfát, az áfa adóalanyiságot érintően, az Európai Unió Bírósága az adóhatóság szempontjából nagyon „nemszeretem” döntést hozott nemrégiben. (Soha ne feledjük el, az adóhatóság maga is csak jogalkalmazó – ahogyan az adóügyeit rendezni igyekvő magánszemély vagy vállalkozó is -, de nem jogalkotó!)

Okleveles adószakértőként – szakterületem az áfa és a nemzetközi adózás – szenvedélyesen igyekszem a „nem hivatásos adóértelmezők” széles körét érintő, számukra túlságosan bonyolult kérdésekben tiszta vizet önteni a pohárba.

Ezért írtam – már a 2018-ban életbe lépő változásokat is tartalmazó – e-bookot az adószámos magánszemélyek részére. Ez a mintegy 60 oldalas „kisokos” az érintett kör számára fontos, valamennyi adónemet érinti, esettanulmányokon keresztül is ismertetve ezek lényegét és tippeket is adva az adóterhek optimalizálására. Górcső alá veszem az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályait is. Kitérek az adószámos magánszemélyek könyvelésére is – mivel minden esetleges ellenkező híresztelés ellenére-, nekik is van ilyen kötelezettségük.

 Az ilyesfajta anyagokat gyakran ingyenesen is letölthető formában helyezem el a honlapomon, de most kivételt teszek.

Tapasztalatom szerint ugyanis, az emberek általában nem becsülik meg azt, amit ingyen kaptak. Ez az adózáshoz kapcsolódó „nem fizetős”szakanyagokra is igaz: nem olvassák alaposan végig, a „majd egyszer, ha lesz időm belenézek” felkiáltással félreteszik, nem használják ki a kínált adócsökkentési lehetőségeket. Én pedig nem szeretek feleslegesen dolgozni, és falra hányt borsóként osztani az adótippeket!

Ne ijedj meg, ez az e-book így is csak töredékébe kerül annak, mintha egy szűk órácskát eltöltenél egy adószakértő irodájában és kifizetnéd az óradíját! (Arról már nem is beszélve, milyen vastagon fog a NAV ceruzája, amikor határozatot ír a bírságokról.)

Ezért az e-bookot 15 ezer forintért vásárolhatod meg, de ha elég gyors vagy, early bird kedvezménnyel megszerezheted 12 ezer forintért. Ehhez 2017. november 3-ig, az info@sinkatax.hu címre küldött e-mailben. Megrendeléskor kérlek, add meg a számlázási címedet is.

Ha pedig a konkrét helyzetedre adott, személyre szabott adótanácsot szeretnél e témában, arra is van lehetőség, ennek óradíja 40 ezer forint, de az early bird kedvezmény a fentiek szerinti feltételekkel számodra is érvényes, ami most 35 ezer forintos óradíjat jelent.

 
 

Webáruház belépés

Regisztráció Jelszókérés


Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>