Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi lesz veled EVA?

 

Szakmai körökben és a médiában felröppent a hír, hogy a kormány tervei szerint az EVA mértékét 25%-ról 40%-ra emeli.

Az idősebbek talán még emlékeznek Hofi Géza több, mint húszéves, zseniális kabaréjelenetére, melyben az áremelkedéseket azzal magyarázza, hogy a kormány beépített emberei figyelik, és jegyzetelik, miről beszélgetnek a kisemberek, szerintük minek fog az ára emelkedni. Remek ötlet, mondja a kormány, és valóban megemeli a szóban forgó cikkek árát...

Nos, tartok tőle, hogy valahogy így lesz ez az EVA-val is. Ha már rebesgetik...

Amellett, hogy már a korábbi 5 százalékpontos emelés is alaposan felborzolta az érintett vállalkozások tulajdonosainak kedélyét, kérdés, hogy ez a változás – amennyiben a tervből valóság lesz – hoz-e számottevő hasznot a költségvetésnek, vagy sokkal inkább a feketegazdaságot izmosítja majd.

A vállalkozó persze nem mélázik el a költségvetés helyzetén, sokkal inkább a maga zsebét igyekszik – érthető módon – védeni.

A magyar vállalkozói létben egyébként is van valami „hamleti”, de most valóban itt a kérdés: „EVA vagy nem EVA?”


Tegyük hozzá, hogy jövőre minden valószínűség szerint a céges autók költségeinek elszámolását is alaposan megnyirbálja az adótörvények tervezett változása. Olyannyira alaposan, hogy a cégautókhoz kapcsolódó költségeket egyáltalán nem lehet majd az adóalappal szemben figyelembe venni. Csekély vigasz, hogy útnyilvántartást sem kell majd vezetni..

Ennek fényében még inkább érdemes közelről megvizsgálnunk a kérdést, „evásnak lenni vagy nem lenni”...

A vállalkozások döntését segíteni szándékozó esettanulmány szabadon letölthető a honlapomról (www.sinkatax.hu, "Letöltések" pontból a fenti címmel.)

 

 
 

Webáruház belépés

Regisztráció Jelszókérés


Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>